Tanker om kvindeliv

Lidt lørdagstanker om kvindeliv 💭👩

Det bliver lidt langt i dag, men jeg håber, at du vil læse med. Det skærer mig i hjertet at se, at USA's højesteret fjerner retten til abort. Det er helt forkert, og et enormt tilbageskridt for kvinders rettigheder. Retten til sin egen krop er for mig en helt fundamental rettighed, og det vil jeg altid være indædt forkæmper for. At man selv skal kunne bestemme frit over sin egen fremtid, er det privilegie og ansvar vi stiller mennesker til rådighed i vesten. Selvfølgelig.

Jeg kan godt nogle gange tænke, at med kvinders rettigheder til egen krop – om det er til abort, mod seksualisering, mod vold – er det hele tiden lidt to skridt frem og et tilbage. For ikke længe siden, havde jeg slet ikke tænkt, at retten til abort var til diskussion. For mig var det en selvfølgelighed, jeg er vokset op med, at man kunne bestemme over sin egen krop på den måde, og det bekymrer mig, at der kommer så store tilbageskridt nu, som det vi så i går.

I en tid hvor fremskridt for kvinders rettigheder og muligheder bliver tilbagerullet ude i verden, er jeg ekstra glad for vores egen lille andedam. Og i dag varmer jeg mig på, at vi har en regering og en ligestillingsminister, der står på rettighedernes side og holder hånden under dem, der virkelig har brug for hjælp.

Hvert år bliver ca. 82.000 kvinder og ca. 43.000 mænd udsat for fysisk, psykisk, seksuel eller økonomisk partnervold. I værste fald kan den vold ende med drab. Og hvert år dræbes ca. 12 kvinder af deres partner eller ekspartner. Tallet har ikke ændret sig i mange år, og det er de mest forudsigelige drab – mænd, der dræber kvinder. Derfor er det vigtigt skridt i den rigtige retning, at regeringen nu har foreslået en handlingsplan, der skal bekæmpe partnervold. Med større fokus på volden, på tidlig opsporing af volden, hjælp til ofre, udøvere og børnene. Handlingsplanen kan ikke løse problemet med et snuptag, men det er et vigtigt skridt i den rigtige retning.

Det er også dét, jeg vil. Kæmpe for at vi sikrer – at vi mejsler i granit – at helt fundamentale rettigheder, som dem til ens egen krop, til ens eget liv, dem rykker vi ikke ved. Og at vi i morgen gør det endnu bedre. Når kvinder bliver dræbt, fordi de er kvinder i Danmark, så er det her vores arbejde skal begynde. Så virker debatter om bestyrelsesposter og andre tiltag som en fjern snak for de privilegerede. Men retten til kroppen og til livet er fundamental, og det er nulpunktet, vi skal starte fra.

Billedet er for resten fra 2015 og lavet til fejring af 100-året for kvinders stemmeret. Det minder mig om både sejrene og kampene.

God lørdag til jer alle 🌷